Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟN ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟN ΙΔΡΥΜΑ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά και η νέα γρίπη – Μία διαφορετική ματιά…για γονείς.

Η ανησυχία που επικρατεί γύρω μας σε σχέση με τη νέα γρίπη προκαλεί ιδιαίτερο άγχος σε όλους μας, γονείς και παιδιά. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά παρακολουθούν τις αντιδράσεις των ενηλίκων και επηρεάζονται από αυτές. Ό, τι λέτε ή κάνετε αυξάνει ή μειώνει το άγχος τους. Όταν, λοιπόν, εσείς δείχνετε ιδιαίτερα ανήσυχοι, είναι πολύ πιθανόν και τα παιδιά σας να αναστατωθούν. Για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος τους θα πρέπει πρώτα εσείς οι γονείς τους να παραμείνετε ψύχραιμοι!
Είναι λοιπόν σημαντικό :
  • Να είστε διαθέσιμοι και να δίνετε στα παιδιά το χρόνο και την προσοχή σας, όταν εκφράζουν την επιθυμία να μιλήσουν για το θέμα της γρίπης.
  • Να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μοιράζονται τα συναισθήματα και τους φόβους τους, για να μάθουν να τους ελέγχουν και να τους αντιμετωπίζουν.
  • Να επαναλαμβάνετε συχνά στα παιδιά σας ότι εσείς και το σχολείο τους φροντίζουν για την ασφάλειά τους. Τα ανακουφίζει να ακούν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ότι τα ίδια δε χρειάζεται να ανησυχούν για θέματα των οποίων η αντιμετώπιση δεν είναι της ηλικίας τους.
  • Να αποφεύγετε,, να κατηγορείτε ή να αποδίδετε ευθύνες σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων για την εξάπλωση της νέας γρίπης. Η τακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο ιδίως τα μέλη της σχολικής κοινότητας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν αρνητικά στερεότυπα και να εκδηλωθούν συμπεριφορές εκφοβισμού.
  • Να περιορίσετε την έκθεση των παιδιών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου. Η συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των γεγονότων γύρω από το θέμα της γρίπης μπορεί να αυξήσει το άγχος. Επίσης, πληροφορίες που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία τους μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και πανικό.
  • Ας φροντίσετε να διατηρηθεί το πρόγραμμά τους σταθερό, να κοιμούνται αρκετά και να τρέφονται σωστά. Επίσης, να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο να τα πιέζετε.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι:
- Τα παιδιά των μικρών τάξεων του Δημοτικού σχολείου χρειάζονται απλές και συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με τη νέα γρίπη και την επιβεβαίωση ότι τόσο οι γονείς όσο και το σχολείο βρίσκονται εκεί για την ασφάλειά τους και για να τα φροντίσουν σε περίπτωση που αρρωστήσουν.
- Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού σχολείου θα κάνουν περισσότερες ερωτήσεις, για το κατά πόσο είναι ασφαλή και για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η νέα γρίπη εμφανιστεί στο σχολείο τους. Χρειάζονται την βοήθειά σας, για να μπορέσουν να ξεχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα.

Τέλος, στις συζητήσεις σας με τα παιδιά είναι σημαντικό να τονίσετε ότι :
  • Δε θα αρρωστήσουν όλοι οι άνθρωποι από τη νέα γρίπη!
  • Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς και να βοηθήσουμε να μην εξαπλωθεί η γρίπη!
  • Μπορούμε να μιλήσουμε στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε!
  • Αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας με σεβασμό και αποφεύγουμε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα για το ποιος έχει ή δεν έχει τη γρίπη!
Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας, όπως εκνευρισμό χωρίς προφανή αίτια, άγχος, φόβους, στομαχόπονους, δυσκολία στον ύπνο ή στη διατροφή, τάση για απομόνωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, πτώση της ακαδημαϊκής επίδοσης ή έξαρση προηγούμενων συμπτωμάτων επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 210 6041315 και 210 6659913 (εσ.225 και 295). Εμείς, ως ψυχοπαιδαγωγικό τμήμα έχουμε τη δυνατότητα- σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών σας- αξιολόγησης της κατάστασης και παρέμβασης , όπου κρίνεται απαραίτητο.
Και να θυμάστε πάντα, ότι - ιδίως τώρα- τα παιδιά χρειάζονται πολύ την αγκαλιά και τα φιλιά σας για να νιώσουν ήρεμα και ασφαλή!

Πηγή: http://www.nasponline.org/resources/swineflu.aspx
Ελεύθερη απόδοση: Ψυχοπαιδαγωγικό Τμήμα – Κολλεγίου Αθηνών